"Истински Хришћанин је ратник,

који прави себи пут кроз пукове невидљивих непријатеља,

ка својој Небеској Отаџбини."

 

Свети Герман Аљаски

 

"Шта је православно хришћанство? То је пре свега непоколебљиво чување апостолског и светоотачког Предања, верност садржају и форми религије која своје порекло води од Божанственог Откровења. Православље је чистота вере и чврстина предања. "

 

Архимандрит Рафаил Карелин

 

"Попут светих Апостола, свети Оци и Учитељи Цркве херувимски богомудро и серафимски ревносно исповедају јединство и јединственост Цркве Православне. Стога је појмљива пламена ревност светих Отаца Цркве при сваком одвајању и отпадању од Цркве, и њихов строги однос према јересима и расколима. У томе погледу од изузетне су Богочовечанске важности свети Васељенски и свети Помесни сабори. По њиховом христомудром духу и ставу, Црква је не само Једна него и Једина. Као што у Господа Христа не може бити неколико тела, тако у Њега не може бити ни неколико Цркава. По Богочовечанској природи својој, Црква је Једна и Једина, као што је Богочовек Христос - Један и Једини. Отуда је раздељење, деоба Цркве ствар онтолошки, суштински немогућа. Раздељења Цркве никада није било, нити га може бити, а бивала су и биваће отпадања од Цркве, као што добровољно бесплодне лозе, отпадају сасушене од вечноживог Богочовечанског Чокота - Господа Христа "


Свети Јустин Ћелијски

 

"Никада се не одвајај од Цркве, јер од Ње ништа није јаче. Твоја нада је једино Црква; твоје спасење је једино унутар Цркве и Црква је твоје уточиште. "

 

Свети Јован Златоусти

 

"Немојте мислити да ћете очувати истинско Јеванђеље Христово,
ако одлучите себе из стада Христовог"

 

Свети Кипријан Картагински

 

"Будући да знамо само једног Бога, исто тако може постојати
 и само једна Вера и једно тумачење Истине"

 

Свети Либератус

 

"Онај који не верује сагласно Предању недељиве, васељенске Цркве, тај је неверник"

 

Свети Јован Дамаскин

 

"Истина није дискурсиван појам, логички појам; Истина није ни сав ум људски, ни сва душа, ни сви умови људски ни све душе; истина није ништа људско, па било то култура, цивилизација, техника, наука, философија, религија; Истина није ни Анђео, ни сви Анђели скупа; Истина није ни сав свет, ни све васионе; Истина је нешто несравњено више и веће од тога; Истина је Личност и то Личност Христа Бога."

 

Свети Јустин Ћелијски

 

"Такође, увек питај Цркву и Она, са својим великим искуством и њеном победом над лажи,

рећи ће ти шта је истина. Јер ти си од јуче, а Црква је из древних времена.

Твоје схватање је слабије и мање од схватања Цркве."

 

Свети Николај Охридски и Жички

 

"Коме Црква није мајка, томе Бог није Отац"

 

Свети Кипријан Картагински

 

"Не треба да те плаши што је у Цркви већина лоша, а што је добрих неколицина. Јер је Барка, која је у усред Потопа била слика Цркве, била широка доле и уска горе, а на врху мерила се једним лактом (Пост. 6:16). Верујемо да су доле биле четвороножне животиње и змије, а горе птице и људи. Било је широко, тамо где су биле звери, уско тамо где су живели људи; јер је Света Црква заиста широка у броју оних, који су са телесним разумом, уска у онима који су духовни. Јер где Црква страда од морала и животињских путева људи, тамо проширује своја недра. Али тамо где брине о онима, чији су животи засновани на духовним стварима, њих води ка највишим местима; али пошто их је пар, овај део је узак... И што има више порочних, то их морамо више трпети у стрпљењу; јер на гумну за вршидбу, мало је зрна које се уноси у житнице, а много је плеве која се сажеже огњем."

 

Свети Григорије Велики

"Свето Предање је сво од Богочовека, сво од светих Апостола, сво од светих Отаца, сво од Цркве, у Цркви, Црквом. Свети Оци нису друго до само чувари апостолских предања. Сви они, као и свети Апостоли, јесу само сведоци једне и једине Истине = Свеистине: Богочовека Христа. Њу они неућутно исповедају и проповедају, они - свезлатна уста Бога Логоса. Богочовек Господ Исус Христос је један и јединствен и недељив. Исто тако је и Црква и јединствена и недељива, јер је она оваплоћење Богочовека Христа, продужено кроза све векове и кроза сву вечност. Таква по својој природи, таква и у својој земаљској историји, Црква се не може делити. Од ње се само може отпасти. Та једносност и јединственост Цркве је Богочовечанског карактера од почетка па кроза све векове и кроза сву вечност."

Свети Јустин Ћелијски

"Оне ствари које су нам Свети Оци предали као закон и све што је из наше Цркве јесте добро и свето, и за душу и тело. А шта год се ради ван Цркве је у потпуности од ђавола...

 

Свети Козма ЕтолскиT

 

"Љубимо Цркву и будимо јој одани. Она је наша радост и утеха и у жалостима и у радостима."

 

Свети Иларион Оптински

 

"Ја сам, Хришћани моји, читао и о свештеницима и о безбожним људима, о атеистима и јеретицима; истраживао сам дубине мудрости. Све вере су лажне, све су превара: све су од сатане...

Само вера побожних и Православних Хришћана је света и добра..."

 

Свети Козма Етолски

 

"Несумњиво, спасавамо се само као живи и органски чланови Тела Христовог, наиме Цркве, Свете Цркве, Апостолске Цркве, Саборне Цркве  јер Црква није ништа друго, него целокупни живот Христов, проширен на све векове и на целу вечност"

 

Свети Јустин Ћелијски

 

"Црква је Тело Христово, Његова Невеста, свет који долази, храм Бога. Чланови Његовог светог Тела јесу Светитељи. Међутим, нису се сви од Светих, који ће угодити Богу још појавили, нити је цело Тело Христово тако комплетно, нити је свет који долази још попуњен. Говорим ово о Цркви Божијој.

Постоје многи неверни у свету данас, који ће поверовати у Христа; многи грешници и развратници који ће се покајати и променити своје животе; многи неодлучни који ће бити гоњени.

Постоји, мноштво, велико мноштво оних, који ће се, на звук последње трубе, показати угодним Богу, а који се још нису родили. Сви они који су унапред познани од Бога морају се родити, доћи у биће, пре него свет који је иза нашег света, свет Цркве, свет прворођених, свет небеског Јерусалима, буде напуњен. Онда ће доћи крај и пуноћа Тела Христовог ће бити завршена.

 

Свети Симеон Нови Богослов

 

 

 

Назад