Свакодневна Јутарња молитва будистичких монаха

 

У будистичким манастирима Тибета и Монголије, свакодневна јутарња служба почиње од приношења крвне жртве чувару вере Џамсаману и осталим суровим божанствима и дусима, божанским џелатима и смртоносцима непријатељима вере и врлине, уз молитву:

 Призивам владику живота, који је основао своје пребивалиште у југо-западној земљи трупова, велике црвене џелате и шимнусе, који не одступају од заповести Џамсамарана [1] и његове саборце, одајем им почаст великим морем различите крви. Ом-ма-хум...

Све непријатељске силе и препреке, према својим строгим и суровима законима, претворите у прах... Оног који је отворио уста и обнажио очњаке и који има три ока на свом страшном лицу и који је повезао у плетеницу своју тамно-плаву косу, који је ставио на севе круну од лобања и бројанице, величанственог витеза, надареног лицем, које је немогуће гледати, тебе хвалим!

Грешницима који дижу преграде ламству, свима који се држе јеретичког учења. Покажите вашу снагу и спасите, о спасоносни. Пославши одозго шимнусе, који раде ножевима, зграбите непријатеље мрежом, прибодите их чивијама, исеците мачевима, прсотрелите стрелама, прободите копљима, исисајте им срце! Али, натеравши их да заврше своје, истински зло бивствовање, спасите њихове душе! Прекините живот ових злобних непријатеља! Плот, крв и кости њихове једите својим устима! Примите ову жртву плоти и крви омражених непријатеља!

Упутите ме на пут врлине, али казните непријатеље очигледним знамењима! Уништите непријатеље ламства и вере уопште, јер ћете само тим путем сачувати веру и свештено учење!

 

Далај Лама који од раног јутра чита такве молитве, најособенији је од свих, познатих нам добитника Нобелове награде за мир.

 

 

Ђакон Андреј Курајев

Паганизам и Хришћанство


 

[1] Пре молитве говори се да замишљају безгранично море људске и коњске крви, у којем се као троугао таласају таласи; управо у средини ових таласа стоји четвороугаона бакарна планина, а на њеном врху сунце, људски и коњски труп, а на њима Џамсамаран. Лице му је црвено, у десној руци, која испушта пламен, држи бакарни мач, упирући га к небу; овим мачем он сече живот оних који су нарушили завете. У левој руци држи срце и бубреге непријатеља вере; под левом мишком држи кожну црвену заставу. Уста су му снажно отворена, четири очњака су му обнаена; он има три ока и страшно гневан изглед. Крунисан је са пет људских лобања. Стоји усред ватре премудрости која букти.

 

 

 

^