"ЕЗОТЕРИЈА":
Водилијашко издаваштво међу Србима

Владимир Димитријевић

 

Издавачка кућа "Езотерија", на чијем челу је Владимир Мадић, пропагандиста Алистера Кроулија, постала је позната и свуда присутна фирма, чије се књиге радо купују и читају.

Њихови каталози могу се добити и поштом, а својим рекламним огласима присутни су и на "Интернету". "Езотерија" поседује читав низ едиција, по принципу : "Од свега помало, за сваког понешто".

Основни циљ је - донети Њу Ејџ мишљење што већем броју људи, укључити их у "заверу Водолије" а да тога ови не буду свесни. Каталог "Езотерије" почиње понудом едиције окултне и епске фантастике "Грифон" (тзв. "мачимагија" жанр). Нуде се књиге Карла Сагана ("Контакт", о контакту са ванземаљцима) и Мајкла Крајтона ("Сфера" и "Изгубљенн свет", по којима су снимани холивудски филмски хитови). "Езотерија" је, приликом приказивања Спилберговог "Парка из доба јуре" у домаћим биоскопима бесплатно делила мини-каталоге својих издања.

Ту су и класична дела епске фантастике - Толкинов "Силмарилион" и "Господар прстенова". Елизабет Хејч у роману "Иницијација" описује посвећење жене у тајне окултизма. Домаћи аутор, кроулијевским идејама опијени Срђан Крстић, у роману "Мефисто и Златокоса" описује "незаборавну љубав палог анђела и лепоноге блондине", а роман се препоручује и овако: "Вечите, недодирљиве истине, овде ће бити доведене у питање, јер о њима говори Мефисто, Чупач душа и Судија пред вратима Пакла".У едицији "Анима мунди" штампају се дела светске књижевности, опет повезана са окултизмом.

Ту су "Митологике" ирског песника Виљема Батлера Јејтса, окултисте и члана "Златне зоре"; два романа Јукија Мишиме, који се рекламира и као онај који је "извршио ритуално самоубиство - харакири -1970. године и тиме ушао у легенду"; Хакслијева "Врата перцепције" говоре о његовим искуствима са узимањем халуциногених дрога.Библиотека "Микрокосмос" нуди поп-психологију, пре свега "љубавну", која однос мушкарца и жеве своди на технологију задовољавања себичности у двоје.

Ту су књиге Џона Греја "Мушкарци су са Марса, жене су са Венере" и "Марс и Венера у спаваћој соби" (са поглављима каква су "Како дивље узбудити жену", "Напредне технике за сјајан секс", итд.), Александра Ловена "Спиритуалност тела" (источњачка традиција повезивања духа и дисања, физичке и менталне вежбе за "духовни мир", итд): и "Љубав, секс и ваше срце" (у традицији Вилхелма Рајха), Сузи Холбеч "Моћ ваших снова".

Оне се нуде читаоцу који брзо и лако жели да дође до решења тешких животних питања."Јунговски круг" је посвећен делима вастављача Јунгове окултне психологије (нуде се наслови попут "Јунг и тарот", "Јунговско тумачење снова"); "Светиште муза" се бави теоријом уметности (издата су дела Кандинског и Клеа, који су своју уметничку теорију заснивали на окултизму); "Мистерије" нуде "Приче о реинкарнацији"; едиција енциклопедија и приручника "Уроборос" објављује Комфортову "Радост секса", а "Алфа круцис" књиге "спиритуалне астрологије". "Господари таме" су библвотека хорора, "Лукс херметикум" објављује магијске студије и приручнике: од Хабнеровог "Шаманског пута", преко књига Кроулијевог настављача Кенета Грантало Успенског, Гурђијева, студије о религији вештица и Бардонових практичних приручннка за бављење магијом,"погодних за почетникеу магији".

"Телема" је едиција Кроулијевих дела, уз његов шпил тарот - карата; "Ново доба" нуди водолијашке књиге инова "Христова откривења"; "Бели облак" се србском читаоцу обраћа делима Оша Раџниша; "Аватар" је о Мехер Баби, који је себе сматрао богом на земљи; "Латице хиљаду лотоса" су за пропаганду Далеког Истока (наслови су "Екстаза кроз тантру", "Незаборавни Саи Баба из Ширдија", "Фенг Шуи" - књига о магијском уређењу животног простора, која је код нас постала хит.)

Владимир Мадић има добре везе и са издавачима из Хрватске (за инфернационалу не постоје границе!), па домаћем читалаштву нуди и књиге са оне стране Саве.

"Езотерија" у свом каталогу нуди преко 150 књига које је сама издала; преко триста књига других издавача; нуди амбијенталну и њуејџ-музику, али и византијско појање симонопетритских монаха; продају амајлије и талисмане попут Хорусовог ока, али и православне крстове и светогорски тамјан.

"Светигора", наш највећн црквени издавач, по броју издања (иако је велики), још не може да се мери са бројем издања окултног и црномагијског садржаја, која се нуде, читају и прочитавају на нашем терену. Још увек је много мање књига о молитви него о сатанистичким ритуалима и иницијацијама; још увек је мање књига о живљењу по заповестима Божјим него астролошких наклапања; још увек је премало дела о православном браку и породица у односу на приручнике "тантричког секса"; још увек нам недостају Житија Светих, док биографија јогина, факира и аватара има на претек...

Треба водити одлучну борбу да православна књига дође до што већег броја читалаца, а нарочито светоотачка књига.

Јер, док се таква књига чита, Светац који ју је стварао или чије Житије је описано моли се Богу за душу читаоца. Реч Божја, храна и пиће душе, мора бити присутнија међу Србима од речи ђавоље, да би људи могли да потраже и нађу Пут, Истину и Живот...

 

 

 

^