Езотеријска педагогика и окултни речник

Професор Александар Дворкин

 

У окултној литератури, посвећеној покрету New Age, често се сусреће информација о неком, широком политичкој завери следбеника овог покрета за освајање власти на светском плану. И они сами, неретко говоре о свом тајном друштву, који обједињује све политичке фигуре у целом свету. Неизвесно је, колико су тачне ове гласине, али је несумњиво да се покрет New Age веома раширио у свим слојевима друштва и пољима живота.

За пропаганду својих идеја следбеници New Age-а активно користе структуре УН-а, а посебно услуге УНЕСКО. О степенима њихових утицаја на ту организацију говори чињеница, да је 1991. година била проглашена УНЕСКО годином Блавацке.

Слдбеници New Age-а свуда препознају један другог и указују једни другима подршку. Примери таквих доноса можемо наћи и у нашој земљи (Русији). Сетимо се истрајне (и а први поглед необјашњиве) подршке, коју је указивао Шоко Асахари и његовој секти Аум Шинрикјо, Олег Лобов, тадашњи секретар Савета безбедности.

Разлози се нису много разјаснили, када је заменик Лобова, Владимир Рубанов, иступио на научној конференцији, и изнео довољно карактеристичну фразу: Нацонална идеологија пост-православне Русије дужна је да се заснива на руском космизму [1].

А када су га питали, не вара ли се он, одговорио је, да се човек на његовом положају никада не вара. (Представимо себи неког италијанског чиновника тог ранга, који је изразио нешто слично о посткатоличкој Италији после тога, мислим да се не би дуго задржао на свом положају.) асахара је са својим синкретистичким конструкцијама и животињском мржњом према Хришћанству такође у пуноћи ушао у оквир New Age-а.

Посебно су заинтересовани следбеници New Age-а да уђу у систем образовања. Они не само да су направили читав сет научних центара, већ су се инфилтрирали и у систем државног образовања. Ево шта пише један од њихових идеолога:

Убеђен сам да је борба за будућност човечанства мора да почне и да се доведе до победе у школским учионицама од учитеља, који правилно схватају своју улогу јављања Новог доба. Школске учионице су дужне да постану ареном сукоба између трулећим трупом Хришћанства и новом свести [2]

И није случајно што једна таква, државна секта New Age-а, као Юнивер, покушава да продре у образовне установе и да се оснива у школама и то при очигледним хомосексуално-педофилским склоностима њеног лидера провинцијалног момка, Ивана Гавриленкова, који се крије под звучним иноистраним псеудонимом Жан Гавар! [3]

Друга секта, којаје учинила веома много за прницање у систем образовања у нашој земљи Педагогика эволюция жизни (бивша Колыбель Сибири) основана једним од аутора жалосно познатим валеологом Толгатом Акбашевым. Продужујући традицију проводника предања о Шамбали, Акбашев учио о будућем царству људи, који ће владати паранормалним окултним способностима. Том царству ће тобож претходити рат, у коме ће све идеје које не прима окултизам, бити истребљене. Акбашев проглашава себе натчовеком шесте расе и ставља пред својим следбеницима циљ откривање трећег ока, развиће видовитости, телепатије и телекинезе, а такође и способности сисцелитељства. У секти имају строгу хијерархију, посвећених и непосвећених.

Као и у сваком тоталитарном покрету, New Age има свој ситем лозинки, по којима се следбеници овог покрета препознају међусобно, свој заједнички језик, о коме смо већ говорили и који је већ проникао свуда.

Навешћемо неколико примера речи, који су присвојили себи следбеници New Age-а, њихове тако рећи, варљивих израза.

Хослистички целостни (например, холистичка медицина, која претендује на то, да лечи не посебне органе, већ сав орагнизам у целом; у то исто време и цео свет се схвата као јединствени организам), трансформација, међузависност или узајамна зависност, древна мудрост (која је тобож била изгубљена, а сада је траже и неко је и налази), космичка летелица Земља, глобално село, наш дом Земља. New Age окултизам је скроз проникао све еколошке покрете; поменимо такве текуће термине као земаљски организам, Мајка Земља, екологија духа, итд.

Велики део еколошких организација су њуејџовске и њихова идеологија је заснована на незнабоштву. [4]

Продужимо нашу речничку екскурзију: духовни наставници, небесна јерархија, посвећење, пренасељена планета, трансцендентни (трансцендентални), нова свест, планетарно виђење, паранормална јављања, повишена свест, нова парадигма, ново виђење, глобална претња, сценарио (када су ухапсили Марину Цигун, она је рекла милицији: Ја сам написала тај сценарио и ви га испуњујете), Велико Бело Братство (познат термин, зар не?), трансперсонални, (трансличностни то јест на другој страни личности), нови светски поредак, сједињени светски поредак, итд. све ове речи су проникле наш језик и наше мишљење. Произашла је промена парадигме.

Раније су бољшевици покушавали да створе свој сопствени, нови језик, након елиминисања из руског језика све, што је повезано са хришћанском цивилизацијом.

А сада већ не морају да ураде нешто тако: не успевши као што треба да се сете заборављених хришћанских појмова, људи радосно баратају окултним речником.

Ко одређује језик, одређује и мишљење овај орвеловски закон делује непромењиво.

 

 

 


[1] Космизм с его поклонением Космическому разуму и планетарным духам понятие чисто ньюэйджевское

[2] Marrs T. Dark Secrets of the New Age... P. 233

[3] О развращении Гавриленковым юношей-адептов много писала отечественная пресса

[4] К мысли о недостаточной экологичности христианства пришел и наш авторитетный писатель деревенщик, борец за природу Сергей Залыгин. По его мнению, пришло время создать новое, современное и научно-обоснованное (?! А.Д.) язычество (Залыгин С. Разумный союз с природой // Наш современник. 1987. № 1).

 

 

Материјал из књиге Професора Дворина

"Сектоведение. Тоталитарные секты.
Опыт систематического исследования "

 

 

 

 

^