Кристали, драго камење, пирамидологија,

New Age музика и друго

Професор Александар Дворкин

 

Следећи елемент New Age-а опште занимање за кристале и драго камење, које је почело седамдесетих. Следбеници овог покрета сматрају да енергија кристала може исцелити разлиите болести. Уз помоћ кристала човек се може сконцентрисати јер се у криталима налази нека унутрашња духовна енергија. Кристали владају исцелитељским силама и отварају унутрашњи свет. То је посебна кристална магија у коју верују следбеници New Age-а.

Например, у часопису Time, изапао је чланак о жени, која је поседовала кристалну чудесну палицу, уз помоћ које се она исцелила од различитих болести. У било којој New Age продавници (у Москви, например, то је Путь к себе у Белоруској) на видном месту ће бити распоређени кристали.

Кад ви медитирате, додајте кристал вашој медитацији и пустите да то буде незаменљиви елемент ваше медитације и видећете да ће ваша медитација уз помоћ кристала, постати много делотворнија. по правилу уверавају учитељи New Age-а.

 Кристална енергија, говоре вам они, састоји се из танких вибрација, а наше тело се састоји такође из вибрација, које одговарају болестима и вибрације, које одговрајау здравом стању. Кристалне вибрације преуређују вибрације нашег тела и преводе га из болести у здраво стање.

Други елемент, неопходан за то, да би се ослободио сав потенцијал кристала то је кристално клатно, које држите у рукама и које приморавате дпогледом да се покреће, без померања руке, у почетку у смеру казаљке на сату, а затим на обратну страну. Постоји вежба за откриће трећег ока, које се назива и вежбом центра срца.

Треће око то је центар енергије, који се налази у средини чела. У мери како се он открива, код човека се повећавају способности концентрације, фокусирања, расту стваралачке способности, оригиналност мишљења и различите изичке способности. Када се то сједини са отвореним срцем, даје дубоку мудрост, како говоре проналазачи ове четрдесетодневне вежбе. Неопходно је држати велику кристалну сферу пред очима, постепено спуштајући га до нивоа свог пупка, на око пет центиметара ниже, и гледајући у њега, постојано себи постављати питање: Ко сам ја? У року од 40 дана та медитациона вежба с све више упржњава.

Кристали нису једини свештени предмети који се користе у покрету New Age, њихов списак је веома дуг и у себе укључује такве предмете, као тибетанска звонца, егзотичне чајеве, скандинавско руно, сунчану енергију, хромотерапија.

Неки од учитеља New Age тргују са драгоценима камењем, које, како се сматра, поседује исцелитељске моћи. Например, убаце смарагд у чашу са водом и оставе је на сунцу или у поноћ и онда продају так смарагдни буљон.

Још један свети облик за New Age јесте пирамида. Постоји цела наука New Age-а пирамидологија, проучавање египатских пирамида и изградња нових пирадималних грађевина за јачање медитационих вибрација. Као што је већ горе поменуто, тешко да је случајност, да се Москва у последње врме сва прекрила пирамидама.

Постоји и New Age музика. Та музика се пише у разним стиловима, али је најпознатија од њих медитациона, музика за спавање, која се комбинује са звуковима птица, звуцима китова, завијањем вукова, хуком ветра, шумом водопада, итд. Иако већина људи који је слушају, нису поклоници овог покрета, сами њу-ејџери се веома озбиљно односе према њој, сматрајћи је религиозним средством.

Како пишу, главни принцип покрета New Age то је, да је све вибрација. Та вибрација је божанска енергија АУМ, која не дају свету да се уништи. Садашња аутентична музика New Age је произведена од оних, који су нашли пут ка додиру са Великим Аум или Ом, који су могли проникнути у ту вибрацијуи кроз музику достићи највише познање. Човек који слуша ће такође бити подигнут до највишег познања, које му помаже да оствари сопствено исцељење.

New Age музика је била први пут пуштена из продавнице 1964. године, када је Тони Скоп написао комад музика за зен-медитацију. Неколико година касније је изашао филм Коса, који је донео New Age-у невероватну популарност. Тамо нема јединственог садржаја, али је главно проглашавање доласка Новог доба.

 

 

Материјал из књиге Професора Дворина

"Сектоведение. Тоталитарные секты.
Опыт систематического исследования "

 

 

^