Одлике  New Age - а

Професор Александар Дворкин

 

 

Амерички научник Норман Гајслер је подвукао 12 карактеристичних учења покрета New Age

 

1.      Безлични Бог

2.      Вечна васељена

3.      Илузорна природа материје

4.      Циклична природа живота

5.      Неопходност реинкарнација

6.      Еволуција човека у Божанство

7.      Постојана откривења од неземаљских природа

8.      Јединство човека са Богом

9.      Окултна пракса

10.  Вегетаријанство и холистички (исцелитељски) методи заштите здравља

11.  Светски глобални поредак

12.  Синкретизам (јединство свих религија) [1]

 

Други амерички истраживач Волтер Мартин је издвојио следећи критеијум, уз помоћ кога можете групу приписати покрету New Age:

 

1.      Група је отворена позвана да допринесе новом времену, т.ј. ери Водолије

2.      Група отворено подржава карактеристичне покрете новог времена (монизам све је једно, пантеизам све је Бог, гностицизам спасење или исцељење долази уз помоћ посебног знања, карма и реинкарнација, духовна еволуција, учитељи који су једнаки Христу, итд.)

3.      Група отворено брани окултну праксу новог времена (chаnneling, медијумизам, астрологију, психичка исцељења, нумероогију, магију, различите способности достизања измењеног стања свести, то јест, медитацију, монотоно певање песама, губитак осећаја, хипноза, итд. ; коришћење кристала и пирамида за психотерапеутске и мистичке циљеве).

4.      Група користи специфичну терминологију New Age (чакре, космичка свест, свесветска енергија, глобално село, самореализација, највиша свесност, сила Кудалини, Јин и Јанг, створи своју сопствену стварност и друго).[2]

 

 

Ево још једног покушаја да се формулишу ти знаци:

 

1.      Бог се не јавља као Личност, то је апстрактни Дух, који прожима Свемир и пројављује се у свему што постоји.

2.      Човек је носилац тог Духа, по својој природи он је божанствен и носи у себи скривене духовне силе. Задатак човека је у њиховом буђењу у себи и постајање човекобогом.

3.      После смрти душа се сели у друго тело, судбина човека се при томе одређује кармом утицаем добрих дела извршених у прошлим реинкарнацијама и злог поступања.

4.      Усавршавајући се у многим поновним рођењима, човек може достићи натприродни мир; душа, која учествује у њему, у зависности од степена свог савршенства, улази у јерархију, која има утицај на ток светске историје.

5.      Највиши духови се могу отелотворити у нашем свету, да би људима донели сакривено знање; они се сматрају учитељима човечанства. Они су били Буда, Кришна, Исус, Конфучије, Мухамед, и други. Њихова учења се јављају елементима једне свеопште религије.

6.      Посебну улогу у свести New Age-а игра сама идеја о приближавању Новог Доба, која је у многим слчајевима повезана са доласком спаситеља. При томе Ново доба се схвата од стране следбеника овог покрета као стање целог човечанства. Карактеристична црта свести Новог доба је дух глобализма. Следбеници New Age-а сматрају да ће као резултат рађања Новог доба бити појављивање новог човека. Вођа удружења хуманистичке психологије Џин Хаустон је приметила да ће то бити скок, који се може поредити по својим последицама, са растојањем између неандертаца и савременог човека. Као резултат глобалне трансформације свести на планети појавиће се раса човекобогова. [3]

 

 

Као што се лако може приметити, многи од тих знаковаили критеријјума, тако су и својствени свакој секти, о којој се говорило у тој књизи, зато што међу њима постојано произилази препознавање: они признају један другог својим. Ако приђете Путь к себе најпознатијем московском часопису New Age-а, видећете, да већина тих група, њихови симболи, њихове књиге се у потпуности мирољубиво раде једни са другима при том, њихова учења су међу собом, као по правилу несместива. Међутим, сви заједно они су отровни коров, који расте из једног и истог New Age блатишта.

Исто се догађа и на свакодневном нивоу, на пример, сви разговори о енергији и енергетици у потпуносту су њу-ејџеровски. Искрено, када се медицински проблеми испитују у светлости различитих енергија, које прелазе од једне ка другој то и јесте злослутни холистичког прилаза (јавља се и одговарајући жаргон: унутарња енергија, размена енергија, енергетски вампири, енергетски донор, дрвеће носиоци енергије и дрвеће вампири, итд.)

Велика популарност различитих екстрасенса, способних да разумно објасне енергетске принципе помоћи, који се добијају уз помоћ њих. Све ово народ веома воли и у томе пољу се обрће велики новац. И сав тај језик New Age-а данас одређује мишљење већине популације велике земље.

Зато толико много Руса постају лаким плен тоталитарних секти.


 

[1] Диакон Андрей Кураев. Сатанизм для интеллигенции. Т. 2. М., 1997. С. 334

[2] The NewAge Cull Minneapolis, 1989. P. 109-110.

[3] Sure J. W. The Universe Next Door. London, 1988. P. 170 Цит. по: Алексеев В., Григорьев А. Религия Антихриста. С.

160

 

Материјал из књиге Професора Дворина

"Сектоведение. Тоталитарные секты.
Опыт систематического исследования "

 

 

 

 

^