Како се било ко може придружити култу?

Морин Грифо

 

(писано после самоубиства култа Рајска Врата у Санта Феу, Калифорнија 1997.)

 

Са трагедијом култа Рајска Врата, још увек веома свежом у нашим умовима, одређена питања изгледа да се јављају: Каква врста особе се придружује култу? Зашто остају и трпе злостављање? Како било ко може бити ТОЛИКО одан, да би могли да се убију? Зар не могу да виде да је оно што раде безумно? ДА ЛИ су они луди?

Осећам да сам у  јединственом положају да одговорим на ова питања, пошто сам провео 10 година у комуналном култу. Ипак, будући ван већ 11 година, такође могу гледати на страхоте онога што се десило у Санта Феу и питати, заједно са остатком запањене нације, Зашто су умрли тако?

Осам и по година од десет са мојом групом, сваки радни дан бих потписивао да мој чек оде у групу. Примао бих оскудну надокнаду заузврат и морао бих да преклињем за животне основе, као што су одећа и медицинска брига. Често сам живео у становима са условим испод миниммума, са пацовима, нечистотом и претрпаним условима у комшилуку са изузетно високим степеном криминала. Након пуног радног дана на послу, често бих морао да потрошим још неколико сати на улично проповедање и прозелитизам.

Након повратка, морао бих да седим на састанцима који су трајали до раних јутарњих сати. Ови састанци су били жестоки. Јавно понижавање је било уобичајена ствар и понекад би седели у тишини сатима и веровали да смо преизопачени да би смо чак и проговорили. Након недовољног ноћног сна, очекивало би се да одрадим посао и све активности групе на исти начин. Другим речима, није било сумње да сам у култу.

Ипак, ако сте прошли поред мене на улици, током тих десет година, које сам провео у групи, могу вам рећи да се не бих много разликовао од осталих у гомили. Моја кожа није позеленела и нису ми израсле антене. Имао сам очи, уши и нос, баш као и свако други. Гледао сам на обе стране улице пре прелажења. Ако би некако ступили у лежеран разговор, који не би укључивао моје покушаје да вас регрутујем, можда би били и шокирани да знате да сам имао мане и квалитете као и свака друга особа. И даље сам волео пицу (иако јој нисам имао много приступа) и даље мрзео свињске кобасице. Плава је и даље била моја омиљена боја, а и даље сам волео заласке.

Људи који су у култовима су само то ЉУДИ иако нажалост култови потписну пуно од онога што чини појединца јединственим. Рајска Врата су, верујем, присилили све нас да будемо обузети схватањем, да су они били људи који нам нису слични и да је то заиста нешто тешко за суочење.

Било да је неко у култу или не, дубоко схватање у нашим срцима да смо вероватно могли поделити исту судбину, тера нас да окрећемо главу и да верујемо да су они морали бити другачије грађе од нас. Овде сам да бих вам рекао да нису.

Зашто изгледа да су људи из Рајских Врата вољно отишли у смрт?Зашто сам остао у јасно злостављајућем положају десет година? Активности у које сам упао док сам био у групи, дају неке уопштене трагове како се то може десити. А, када можемо доћи до схватања како једна особа може задобити контролу над другом, можемо завирити у свет просечног члана култа.

Заиста, контрола над једним људским бићем од стране другог, није нешто ново у цивилизацији. Само треба да погледамо на Библијску причу о Каину и Авељу да видимо крајности, до којих особа може отићи да буде на врху чак и по цену убиства. Није тајна да лишавање сна омета јасно размишљање и способности за доношење одлука. Кроз установљење слабе исхране и напорних свакодневних радова, група може сломити људе још више, чинећи их још пријемчивијим и рањивијим за идеологију групе.

Док се одређене технике могу разликовати, скоро свака група поседује пут индуковане хипнозе. У мојој бившој групи, ово је било установљено кроз оквир наших састанака који су у стварности били кључна тачка онога што је постало снажан систем надзора без премца. Седење по четири сата у тишини би утицало на мене. Памтим да сам напуптао многе састанке на којим не би говорили по четири сата, са тежином у срцу и осећањем као да мио је глава стављена између два звона.

Принуђеност да стојим испред мојих надзорника да бих био критикован од њихове стране, испуњавало би ме паником. Морали би да себе представљамо један по један испред групе од неколико стотина наших надзорника, наводећи шта смо радили и где смо били у својим срцима. Група би гласала о нама и коначна оцена би постала наш водич... није било битно шта смо осећали о стварима у нашим срцима. Често сам био оцењен као недовољан и морао бих да издржим поруге од мојих надзорника између састанака. Све то је било веома намерно, промишљено што је долазило од самог вође и било изношено кроз хијерархију групе. Није било одласка кући да се избегне све ово. Био сам кући и није било ни једног тренутка приватности. Често нисам могао да јасно размишљам и ако бих могао да прегурам дан са мишљу о мојој нормалности, то би био велики успех.

Мој ум је био превише под оковима да чак и мисли о паковању својих ствари и одласку. Ово је било са циљем, јер култови знају да нико не би начинио разумну одлуку да оде тако и тако стварају  окружење у коме личност нема времена или слободе да мисли.

Чуо сам поређење живота у култу са живљењем стално на ватри. Највећи део нас може се сетити слика људи које смо виђали на вестима, који су живели тако. Када се људи налазе у сред ватре, просто немају приступа одређеним деловима свог мишљења, које би нормално имали.

Међутим, када се ватра угаси, видимо их како се руше и говоре ствари типа О мој Боже, не могу веровати шта се десило. Било је застрашујуће. У стању су да се повежу емоционално са својим искуствима и вероватно ће бити у стању да схвате шта им се десило, док буду пролазили кроз трауму. Култови ти не дозвољавају да се повежеш. Био сам толико заузет и ван равнотеже, да ватри никада није било дозвољено да се угаси.

Тако, људи споља могу да гледају на начин како смо живели моји другови и ја у култу као на чисти ужас; ипак, док сам живео усред тога, једноставно нисам могао да то схватим. Сада схватам јер сам напољу, а као човек који након ватре опет почне да мисли, сада имам повраћену способност критичког мишљења. Заједно са сваким ко чује о ономе што ми се догодило, ужаснут сам што сам десет година свог живота провео тако.

Шта се могло урадити да се допре до мене у току тих десет година, које сам провео у култу? Шта можемо учинити да допремо до других, који могу кренути сличним путевима као Рајска Врата или друге групе у скоријим временима које су починиле масовна самоубиства?

Највећу грешку људи могу направити у допирању до особа у култу је заборављање да су и они људи и да постоје неки логични разлози, иза оног што на површини изгледа као настрано понашање. Ако запамтимо да би ван утицаја групе, ми имали посао са потпуно другачијом особом, он или она постају мање уплашени и ближи нама. Динамика култова се не разликује много од оне када злостављана жена остаје са мужем који је злоставља, или са оним што се десило у нацистичкој Немачкој или у Културној револуцији у Кини.

Споља, сви они изгледају ван схватања, али ако погледамо испод покрета који су испод, није тешко схватити њихове тактике. У нашем друштву данас, сви смо бомбардовани великом количином информација и људи се отимају за сваки долар. Учење о техникама утицаја и контроле може само помоћи свима нама, док покушавамо да усмеримо наш пут кроз све сложенији свет. Када је у питању схватање неког ко је у култу или другог владања ситуацијом, може буквално бити спасавајуће.

Људи који су имали највећи утицај на мене, нису били они који су ми вриштали у лице Ти си у куту! (верујте ми, имао сам их много таквих). Људи који су ме навели да мислим, су пре били они, који су били вољни да за мене брину као за личност, било да остајем или излазим. Упркос њиховим почетним дражима, култови не нуде безусловну љубав.

Када сам видео да се људи споља понашају другачије према мени од мојих наводно свељубећих надзорника, то је утицало на мене. Ја нисам можда изашао одмах, нисам могао да схватим да је постојао неко, ко би био вољан да ми буде пријатељ и да брине о мени без неких намера у позадини.

Слично сваком другом суоченом са одлуком, неко одлучује да се придружи култу на основу информације која је доступна њему или њој. Нажалост, култови си злогласни због недопуштања да могући кандидат не сазна о пуном паковању. Чему сам мислио да се придружујем и чему сам се заправо придружио су далеко једно од другог.

Другим речима, да је група била отворена о начину животу, којим ћу морати да живим и шта ће ми се дешавати, никада се не бих придружио. Помоћ особи у доношењу одлуке да напусти култ је у стварности њихово образовање, попуњавањем празнина, које група промишљено није желела.

Са више информација, већа је шанса да ће особа начинити избор да изађе. Информација коју таква особа потребује укључује и схватање техника манипулације и контроле посебно како се то може спорвести у његовој/њеној посебној групи.

Људи у култовима нису глупи. Након напуштања моје бивше групе, био сам убеђен да сам интелектуално мањкав, тако да сам ишао на тест интелигенције. На моје изненађење, уместо постизања резултата испод просека, ја сам имао успех од 97%. Како сам учио о врсти људи које култови регрутују, открио сам да сам ја правило, а не изузетак.

Пошто су услови живота у култу тешки, ове групе не желе некога ко ће се сломити лако. Култови трагају за најбољим и најбистријим отимајући све нас који би могли да направимо велику разлику у свету.

Ко се придружује култовима? То су сви они које можете сусрести било где. Био сам тинејџер, који је живео у малом граду када сам регрутован. Можда сам био наиван и неспособан да видим кроз превару као што би неко старији то могао, али највећи део тинејџера је наиван и лако импресиониран са онима, који су сналажљивији од њих. Нисам био ни наркомански зависник нити проститутка, већ сам био добар студент у школи, који је радио два посла.

Тако да следећи пут када вам приђе неко, за кога јако сумњате да може да живи у удаљеној комуни негде, сетите се да вероватно имате посла са веома интелигентном особом која је  обманута да се придружи у оно што нам може изгледати као изопачени култ.

 Уместо гледања на те људе као на чудаке или наказе, имајте у уму да, да су имали више информација и видели да за њих има живота и споља, вероватно би га напустили.

 

 

 

^