Контрола ума и уништење ега

Роберт Џ. Лифтон

 

У својој књизи о контроли у ма и уништењу ега, Роберт Џ. Лифтон наводи осам елемената, које сматра суштинским за потпуно недобровољно преобраћење у нову и апсолутистичку философију, у процес који назива тоталитарним.

 

1.      Контрола средине: Одлучно ограничавање свих веза са спољним светом, лишавањем сна, промена начина исхране, контрола тога ко се с ким може видети и попричати.

2.      Манипулација мистичним: Учење да контролисана група има специјални (читај божански) задатак, и да је појединац изабран да одигра нарочиту улогу у остварењу тог циља.

3.      Потреба за чистотом: Убеђивање особе у њену претходну нечистоту (пре ступања у групу) и потребу да се прочисти или усаврши, сходно схватањима групе.

4.      Исповедање: Навођење особе да попусти све кочнице и отворено говори о својим најдубљим страховима и узнемиреностима.

5.      Света наука: Убеђивање особе да су веровања контролисане групе једини логички исправан скуп веровања, који, због тога, сви морају прихватити и држати.

6.      Удешавање новог језика: Стварање новог речника, стварањем нових речи са специјалним значењем које разумеју само припадници групе или додељивањем нарочитих значења уобичајеним речима и фразама.

7.      Доктрина изнад личности: Убеђивање особе да група и њена доктрина има предност над било којом личношћу.

8. Поседовање пута спасења: Учење да су сви они, који се не слажу са философијом контролисане групе, осуђени (на пропаст).

 

Преузето из књиге

"Злостављање ума: Православље и секте 5"

Светигора

 

 

 

^