Медитација, обмана, превара

Дејвид. Џ. Бардин

Он стварно и није толико трансцендентан

 

Прави мајстор менталне манипулације се запутио у главни град САД, Вашингтон. Он назива себе Махариши Махеш Јоги. Његови следбеници га обожавају, просто као Махаришија. Он продаје Трансценденталну Медитацију, са великим М. Она се разликује од много других врста медитација са малим м. Тако да је боље да је прво пажљиво испитате, пре него је купите.

Његов производ са трговачким именом ТМтм, учинио га је милионером. Он живи усамљенички на луксузном имању у Холандији, далеко од пореских инспектора његовог бившег штаба у Индији, Швајцарској и САД. Али Махаришијеви агенти су поново у Вашингтону, у лову за фондовима Владе са циљем да рекламирају ТМ и за донацијама неопрезних појединаца.

Јавна донација од стране Округа Колумбија, државне владе или државе била би незаконита јер је ТМ религија а не наука што се третвара да јесте. Донације не би биле паметне, јер ТМ може да повреди људе у великим количинама које Махариши препоручује, иако нема никаквих упозоравајућих налепница.

 

ТМ је религија

 

Савезни судови су донели одлуку пре неколико година да је Махаришијева ТМ (трансцендентална медитација) религија.(Malnak v.Yogi, 440 F.Supp. 1284 (1977), потврђено, 592 F.2d 197 (3rd Cir. 1979). Фондови владе за ширење Тм су према томе противуставни.

За време Картерове администрације је, Министарство Здравства, Образовања и Социјалне Помоћи и Одељење Образовања Њу Џерзија финансирало један експеримент са предавањем ТМ-а и њене Науке креативне интелигенције (TM/SCI) као изборног предмета у пет државних средњих школа.  Наставници су посебно били обучавани од стране ТМ ученика четири или пет дана у недељи. Да је прорадио, курс би био примењиван широм државе.

Неколико родитеља, Пројект духовних лажи (група хришћана са седиштем у Берклију, Калифорнија) и Американци уједињени за одвајање цркве од државе, молили су Окружни суд да забрани овај експеримент. Ови подносиоци жалбе су доказивали да је ТМ религија и да предавање ТМ у државним школама и финансирање од стране Владе представља успостављање религије, и кршење Првог Амандмана у Уставу САД. Представници ТМ-а су тврдили да је ТМ световна наука, а не религија.

Судија Џ. Куртис Менор је пресудио да је ТМ религија. Забранио је секретару Министарства Здравља, Образовања и Социјалне Помоћи Џозефу А. Калифану Јуниору, начелнику градског секретаријата Њу Џерзија Фреду Г. Бурку, школским званичницима и кижобрану ТМ организација да користе државне фондове за жирење ТМ-а. Трећи окружни апелациони суд у Филаделфији је једногласно потврдио ову одлуку. Судски налог судије Менора је и даље пуноважан.

Ове судије се гледале на религиозну природу Махаришијевог уџбеника Науке креативне интелигенције, по коме се предавало, и религиозну природу његових оуђа иницијастичких церемонија, кроз које ученици ТМ-а морају проћи појединачно да приме тајну мантру за медитацију. Без те мантре је немогуће практиковати ТМ.

На обавезној пуђа церемонији, одржаној ван школске зграде, сваки студент доноси нешто воћа, цвеће и чисту белу марамицу кои су узимани и полагани на сто у једној затвореној соби. Учитељ студента би пао ничице и понудио прилог пуно пута, једној фотографији у боји Гуру Дева, који је био Махаришијев учитељ, умро у педесетим годинама. Сваки учитељ студента би такође певао стихове на санскриту и студент би добијао своју  сопствену мантру, којаникада не би била откривена било којој другој особи.  (592 F.2d at 198.)

Сведоци ТМ-а су се заклињали да су стихови представљали чист израз световне захвалности учитељу.  Међутим, судија Менор је читао енглески превод припремљен од стране ТМ и није открио ни једну реч хвале у њему. Стих пре описује обоженог Гуру Дева као Господа и Њега (са великим Х), међу мноштво божанских епитета наведених од стрне судије Менора. На пример:

Неограничени као бескрајни балдахин неба, свудаприсутни у свој творевини, Њему, Шри Гуру Деву, ја се клањам, Вечном, Чистом, Непокретном... Шри Гуру Деву, ја се клањам.

Поред свега тога, католички свештеник, протестантски проповедник и јеврејски рабин који су се бавили ТМ-ом, сведочили су да ТМ и пуђа стихови немају религиозни смисао и значење чак и након што су прочитали енглески превод ТМ-а.(?!)

На пример, рабин Хари Сприг из Лос Анђелеса који се бавио ТМ-ом, препоручио је то члановима своје заједнице, називајући је пре свега научном техником, проучавајући Махаришијеву Науку и на неки начин није пронашао никакав сукоб између своје религије и било преведеног текства, било пропратног ритуала.

У оштром контрасту, рабин Сејмор Сигел, професор Теологије на Јеврејској теолошкој семинарији у Њујорку, заклео се да у културолошким околностима САД и у традицији било Јеврејског било Хришћанског богословља такви термини се користе искључиво за описивање Врховног Бића или Бога.

Истраживачи ће открити да мишљење Окружног Суда у случају Малнак против Јогија, обимно изводи Махаришијеву научну књигу и прштампава потпуни текст његових пуђа ритуалних стихова.

 

ТМ није наука

 

Научне тврдње ТМ-а као део физике су лажне. Физичар Хајнц Р. Пејџес, доктор наука, извршни директор Њујоршке Академије Наука, припремио је писмени исказ о понашању бившег следбеника ТМ-а Роберта Крописнког, 1986. године за једна случај на суду, овде у Вашингтону. Потписао се као теоријски физичар, специјализован у пољу теорије квантног поља.

Његов закључак: Моје закључно мишљење је да су погледи наведени у литератури ТМ-е, који тврде да налазе везу скорашњих идеја теоретске физике обједињеног поља теорије, стања вакуума и колективне појаве и стања свести задобијених Трансценденталном Медитацијом лажни и дубоко обмањујући. Ниједан квалификовани физичар кога познајем, не би тврдио да је нашао такву повезаност, а без да не учини превару.

 

ТМ повређује људе

 

Махаришијеви заменици говоре о рекламираним двадесетоминутним дозама опуштања. Како би вас то стварно могло повредити (чак и ако би ваше како то урадити лекције и ваша сопствена мантра коштале 600 долара)?

Они вам не говоре о напредним (Sidhi) курсевима (који коштају 2.000 долара) које је Махариши почео да продаје у касним седамдесетим. Напредни ТМ следбеници медитирају сатима. То може изазвати варке и халуцинације.

ТМ инсистира на томе да те може научити да летиш и лебдиш. (Летачке јоги лекције коштају 3.000 долара): Следбеници ТМ-а не лете стварно. Они скакућу из позе са скрштеним ногама из јоге. Они су развили ужасно јаке мишиће ножне мишиће. Могу развити болове. Након скакутања по соби, следбеници ТМ-а након изласка из промењеног стања свести, стварно могу веровати да су летели, чак иако се то никада није догодило.

Главни ТВ програми су приказали како "летећи" ТМ-овци стварно скаућу. Можете набавити видео касету и сами погледати.

"The Washington City Paper" (Jули 13, 1990, p. 14) објавиле су да је бивши ТМ учитељ и јоги летач Дајана Хендл: видела мала створења са крилима у току интензивних периода медитације. Они су била слични мојим љубимцима. Они су ми говорили разне ствари.

Хендлова је била охрабрена да верује да су ове мале крилате звери заправо деве Хинду духови природе. Нисам више била у стању да кажем ко је особа, а ко дева, изјавила је она. Потражила је помоћ, прекинула са медитацијом и напустила покрет.

Интензивне едитације могу учините ТМ-овце да изгледају беживотни или незаинтересовани, њихове личности су смрвљене и сахрањене, лишене осећања. У неким случајевима, медитант може ући и у недобровољну медитацију, која може бити фатална уколико неко вози ауто или неки од многобројних веома одговорних послова.

Психолог колеџа Стенфорд, Леон С. Отис (који је раније веровао да многи људи могу имати користи од двадесетоминутног опуштања), закључио је да су његови подаци подигли озбиљне сумње по питању безопасности саме природе ТМ-а. Уствари, подаци говоре да ТМ може бити разорна за ментално здравље у прилично великом проценту људи који се њоме баве. (Adverse Effects of Transcendental Meditation, Update: A Quarterly Journal of New Religious Movements, 9, 37-50 [1985]).

Махариши је учио своје следбенике да практикант ТМ-а лековито ненаглашен када симптоми туге, жалости, беде буду пратили његово медитирање. Бивши следбеници су тужили ТМ, наводећи озбиљна оштећења. ТМ се уопштено нагодила без парнице, укључујући и случајеве у Вашингтону.

 

Промашај ТМ-а да истакне упозоравајуће налепнице

 

Доктор Отис је приморавао ТМ-у, да јавно призна да проблеми могу бити изазвани медитацијом и тако поучити могуће иницијанте, као и обезбедити водиче, упутства како за ширу публику тако и за струку психотерапеута, ради њиховог усавршавања. Један етички гуру би припремио своје следбенике за штетне ефекте и истог тренутка би поучио ученике да смање са медитацијом.

Уместо упозоравајућих етикета о штетним странама, међутим, Махариши је своје следбенике учио да прихвате негативне симптоме као доказ ослобађања стреса и да се још више охрабре за још снажнију медитацију.

 

Откривање Махаришијевих ефеката

 

Управо је интензивно, дуготрајно медитирање то које покушава ТМ да прошири и за које она наводи све врсте фантастичних Махариши ефеката, када се изводи од стране масе медитаната. Тешко је остати у току са захтевима ТМ-а за масовну медитацију.

Интелектуални центар ТМ-а је у Ферфилду, Ајова, назван Махаришијев Интернационални Универзитет; он је тај који их подиже и узбуркава.

Следбеници ТМ-е су тврдили да су они утицали на врме на Универзитету док је бетон прављен за зграде, у којима су стотине могле да медитирају. Непристрасно истраживање ће показати да сипоручиоц бетона увек претходни дан провери временску прогнозу, пре него изврши испоруку следећи дан и да су медитанти загрејали време само након тога, након што је прогноза на коју се фирма ослонила, већ урађена и објављена. (Trumpy, An Investigation of the Reported Effect of Transcendental Meditation on the Weather, The Skeptical Inquirer, VIII, 143 [Winter 1983/84]).

ТМ-овци тврде да када би 1% градског становништва медитирало редовно, стопа криминала би се смањила. У Ферфилду, Ајова, 13% становништва медитира, па опет стопа криминала није опала. (Randi, Flim-Flam, cited in Rational Enquirer, newsletter of the BC Skeptics [Vancouver April 1989]).

Они тврде да су медитанти у Јерусалиму 1983. године донели неке социјална побољшања, укључујући и решење за сукобе у региону, које је било немогуће до сада. Мордекаи Кофман, директор Research Department of the Kibbutz Child and Family Clinic, одбацио је методе ТМ-а као ненаучне а изјаве ТМ-а о позитивним резултатима у контексту Израела као неубедљиве; означио је теорију ТМ-а о обједињеном пољу као невероватну. (The Use of Transcendental Meditation to Promote Social Progress in Israel, Cultic Studies Journal, 3:1 [1986]). 

 

ТМ је оруђе тираније New Age покрета

 

Добитник Пулицерове награде Мајкл ДАнтонио је скоро вршио преглед статуса и разноликости покрета Њу Ејџ у Америци. Он расправља о ТМ-ји у поглављу шест у Небеса на земљи извештаји са америчких духовних граница (Crown 1992). Као пријатељ овог покрета, који је желео да пронађе нешто позитивно у ТМ-у, ДАнтонио закључује:

Ја бих одобрио откриће средњег пута, пут ка духовности која је била доследна са разлогом. Али ТМ, у облику као се спроводи на Универзитету, није средњи пут. По први пут у мојим путовањима кроз Њу Ејџ Америку, забринуо сам се да пре видим култ, него културу. Универзитет и Махариши би преузимали контролу над свим све до питања хране, склоништа, одгајања деце за најпосвећеније.

Следбеници ТМ-е, тужно закључује ДАнтонио, "прихватили су круту, ауторитарну контролу у замену за безбедност. Далеко од места на коме би се појединци могли развијати и уводити новине, ТМ Ферфилд заједница је дисциплинована и ограничена. Све сумње, сукоби, можда и сва изворна, права осећања су угушена и покривена пријатном глазуром."

 

Закључак

 

Одсек Образовања је скоро објавио стопе студентских зајмова за све универзитете и друге институције у земљи. Махаришијев Универзитет је означен као пети на листи приватних институција, са 175 студената са зајмом у 1992. години; 12,9% није било у стању да врати дуг (највиша стопа у односу на било који четворогодишњи или петогодишњи колеџ или универзитет у Ајови). Као порески обвезник, ви већ дајете субвенције Универзитету, Размислите двапут, пре него наставите да им дајете.

 

 

 

^