Налажење правог пута
Ричард Џ. Израел

 

Ричард Џ. Израел је начинио занимљив упитник за ине који су збуњени у погледу нове групе.

 

Можда сте почели да осећате да ваш живот није имао довољно смисла, да желите да достигнете вредности које су истински значајне. Ако размишљате о томе да отпочнете сасвим нов живот, или сте се недавно прикључили новој религијској групацији, ево неколико питања за размишљање:

 

1.  Чини ли вам се да у групи имате довољно личног времена? Довољно хране? Довољно сна?

2.  Да ли вам група отежава да телефонирате, примате писма, посећујете старе другове, рапсрављате о вашим мислима са људима у које имате поверења, а који нису у групи?

3.  Да ли они траже ваш целокупни живот, чак и без иједног кута остављеног само за вас?

4.  Да ли се група противи да вас прихвати такве какви јесте? Да ли је потребно да се преобразите у потпуно нову особу и да угушите мисли које сте раније сматрали прихватљивим?

5.  Да ли та група гледа на сав ваш претходни живот као на промашај?

6.  Да ли је исправно обмањивати људе за добро групе?

7.  Да ли је погрешно разликовати се од учења вође групе, чак и у ситницама? Ако желите остати у групи, морате ли сматрати да је учитељ у свему у праву? Стварају ли вам они осећај кривице, ако имате сумње у погледуњиховог учења?

8.  Верујете ли да учитељ групе чини чудеса? Да ли се она откривају само посвећенима?

9.  Да ли осећате понижење због става групе у погледу жена? Да ли се правила за вођу групе разликују од оних за следбенике?

 

Раскидање са прошлошћу, на неки нарочити начин, може значити промену на боље. Приступање новој групи може помоћи, а све групе се труде да члановима наметну неке вредности. Али, ако је одговор баар на неколико ових питања потврдан, онда треба да добро размислите шта радите. Посебно морате бити обазриви ако вам се интересовање појавило у тренуцима усамљености, утучености, одвојености од породице.

Можда губите контролу над собом, због људи који на уму имају интересе битније од ваших. Иако је Истина апсолутна, наше знање о Њој ретко је то. Морају бити сумњиви они који говоре да је сву поседују. Исправно је настојати да се постане бољи човек. Можда сте далеко од савршенства, али нисте скроз лоши.

Такође ни ваша породица, пријатељи, бивше вредности, иако се сада желите од њих дистанцирати. При наставку нових истраживања, покушајте да се не закопате још дубље, одакле се нећете извући. Немојте засвагда прекидати везе, које једног дана можете зажелети да обновите.

 

Преузето из књиге

"Злостављање ума: Православље и секте 5"

Светигора

 

 

^