Секте и породица

В. Ј. Питанов

Из књиге Введение в сектоведение поглавље Секты в современном мире

 

 

 

У сектама воле да играју на породичне вредности. Често у секти опонашају породичне односе: лидер је отац, а ако је лидер жена она има улогу мајке, следбеници су деца.  Сви заједно су једна породица.

Например, муновци сматрају да постоји само једна истинска породица: Сјан Мен Мун и његова четврта супруга, који играју улоге истинских родитеља, а њихови следбеници су њихова деца. Тврдње сличне врсте, повезаних са сектом, рађају, посебно, следеће врсте проблема:

 

1. Разарање породице. Навешћемо два примера из дела Береславског (Јанкелмана), оснивача секте Богородичин центар: Земаљска мајка је праобраз ђаволице. Земаљски отац је праобраз сатане. Демони делују кроз мајку. Она сину одузима енергију. Он само хода телом, а његова крвава вештица убија свет. Прошлост подлеже тоталном одрицању, пуном проклињању са његовом културом, идеалима, философијама и утопијама. [1]

2. Појава деце, која су остављена од родитеља који су у сектама.

3. Деца, улазећи у секту, често остављају своје престареле родитеље њиховој судбини.

4. Као последица раскидања везе сектанта са породицом, може се оштро погоршати нервнопсихичко здравље чланова његове породице. 

5. Проблеми непотпуног васпитања деце у непотпуним породицама.

6. Несрећа, повезана са принуђивањем својих следбеника од стране лидера секти, да разделе своју имовину и предају материјалну зараду сектанта у секту.

7. Увлачење чланова своје породице и блиских од стране сектанта.

8. Физичко и психолошко насиље које сектант спроводи у својој породици из религиозних мотива, посебно над децом.

9. Увођење од стране сектанта у своју породицу режима непотпуне исхране, из религиозних мотива, што наноси штету здрављу осталих чланова породице.

10. Могуће одбацивање празновања породичних празника, пре свега, рођендана.

 

Једним од принципа мишљења припадника секти јесте ограниченост и нетрпељивост, са којима се пре свега, сусрећу његови ближњи. Нетрпељивост према другом начину размишљања, жеља да све учини сличним себи рађају мноштво породичних проблема.

 


[1] Секты против Церкви. Московская Патриархия, 2000.

 

преузето са.

http://www.eparhia-saratov.ru/txts/sects/07/pitanov/14.html

 

 

 

^