"Треће Око" у "Зони Сумрака"

(Тровачка "мистичка" штампа на нашим просторима)

Професор Владимир Димитријевић

 

Треће око се већ годинама гута на нашим просторима.

Људи га читају избегавајући да схвате да са духовним светом нема играња, да тамо не може да се гвири кроз кључаоницу, да Божанско и демонско нису магловите представе о томе да има нешто, него да је Бог БогЖиви и Истинити, Љубвеобилни, али и Онај у чије је руке страшно пасти, а да демонски свет није свет гнома, елфова и враголана, него сатане, древне, лукаве змије, лава који ричући ходи и гледа кога да прождере (1. Петр. 5, 8). Уз Треће око, међу Србима има још сејача лажи и смрти духовне, од којих се нарочито истичу Зона сумрака, Досије Икс и Хороскоп.

Зона сумрака је припадник најновијег поколења духовних чудовишта новосадског Света, часониса који објављује те-стове о злочинима, убиствима, разшм изопаченостима са тако пуно детаља да изгледа као да је уређиван у паклу. Већ први број ових новина (веома јефтиних - 4 динара током 1997. године) почиње сејањем смутње. Текст Шест највећих светских религија се слаже у једном: 16. јануара 2000. године биће смак света.

У чланку се цитира извесна др Марлон Дерлет, верски учењак, која већ 25 година изучава искључиво смак света. Она је закључила да се хришћанство, јудаизам, ислам, индуизам, религије Египћана и Маја слажу у томе да је 1997. почетак краја. У јуну 1997, требало је да милиони људи умру од глади и да Африка, Аустралија и Америка преживе земљотресе, од којих ће се цепати делови копна. У новембру 1997. требало је да се појави опака болест, још гора од СИДЕ, од које неће бити лека и од које ће се умирати за неколико дана...

У јуну 1999. број становника планете ће, због глади, пасти испод једне милијарде; Кина ће, у новембру 1999, нуклеарним бомбама срушити САД, а у децембру 1999. комета ће уништити Африку. Речи утехе: Иако је прогноза мрачна, она има и добру страну. Прави верници који верују у васкрснуће, поновно рођење, живеће у Рају који ће Бог успоставити на Земљи...

Одмах затим, Зона сумрака објављује прилог о кућним духовима, причу о уклетом дрвету из села Опарића у Левчу, у срцу Шумадије, од кога се умире ако му неко узбере лист. Радоман Млађеновић из Ниша, негдашњи војни пилот, био је пензионисан само због сусрета са ванземаљцима. На спиритистичкој сеанси у Крагујевцу духови покојника пале и гасе светла, куцају на врата, дижу столове, а једној се жени покојна тетка указала у рерни.

Иду текстови Астрологијом против беле куге, Непозната животиња се доселила у воде Дунава код Новог Сада, Гориле наоружане отетим оружјем тероришу Африку, Водила сам љубав са духом, "Да ли сте у претходном животу билв ванземаљац?, Посетилац се претворио у вукодлака током представе у мадридском планетаријуму, 200 000 година стара мумифицирана беба пронађена на Месецу, Атлантида постоји и данас налази се на дну Пацифика!

Ништа се није променило ни у броју 16.

Наслови: Ванземаљац је рођен у Русији, Најдебље дете у Србији - 103 килограма, НЛО ласери изнад Гардоша, Пљачкаши залепили жртви капке супер-лепком, затим о дечаку претвореном у коња (симболично - то је можда порука читаоцу, који читајући, добија коњске наочаре), Археолози открили да су у давној прошлости Египћани колонизовали Русију, Афрички врач разговара са животињама, Ухапшена бака воајерка!!!

За Зону сумрака ради мушкарац који је променио пол - Клеопатра, који одговара на питања читалаца, рекламира се Данијела Николић, која има способност да види садашњост, прошлост и будућност и уклања негативну енергију", видовити Владимир из Панчева, који препоручује да се верује у Христово распеће... Фирма Зодијак нуди амајлије и талисмане седам анђела, талисман љубави и богатства, али и мини-иконе, за ношење око врата...

Директор Зоне сумрака је Роберт Чобан (који у Хрватској вероватно не би уређивао овакве новине.) Досије Икс, у издању Сведока, исти је као Зона сумрака.

Број 1, од 14. августа 1997. најавио је да ће пола света ослепети 1998. године, донео тест којим човек може да провери да лн је видовит, објавио Десет највећих НЛО-завера, Света пророчанства Хопи-Индијанаца, који најављују ледено доба, текст о беби чудовишта из Лох Неса, са фотографијом, текст о петогодишњој девојчици која је родила бебу, о људима из каменог доба који су клонирани... На самом крају, после химне сваковрсвим полним изопаченостима, налаза се репортажа из манастира Горњак (!)

Очито, циљ оних који часопис уређују је понижавање свега светог и честитог... Број 5. и број 8. слични су као јаје јајету: Како пронаћи вољене на небу после смрти, Путовање кроз време је могуће, "Секретарица убила 58 мушкараца, Видовита кобила-дактилограф, Дете са два мозга, Лела Андрић, фолк певачвца, ексклузивно за досије Икс тврди: Света Петка ме спасла сигурне смрти, Руска мафија украла оружје ванземаљцима, Корњача - сексуални манијак Сарадња Беле куће и ванземаљаца, Учитељица водила љубав са 12-годишњим учеником и сад се венчавају.

Главни извор за иностране текстове Досије Икс и Зоне сумрака је часопис Weekly World News, најгора жута штампа на свету. Огроман број текстова који се објављују у овим америчким новинама су, наравно, измишљотине, као и фотографије, које нису ништа друго до фото монтаже.

Па ипак, веома забрињава чињеница да и Зона сумрака и "Досије Икс и даље излазе, што значи да или имају довољан број читалаца да би се исплатили својим издавачима, или да неко финансира заглупљивање нашег народа, претварајући га у хедонистички идиотизовану масу, налик на велики број америчких читалаца Weekly World News. Циљ оваквих новина је довођење у заблуду, исмевање свему светом и свештеном - једном речју, сејање пометње на нашем, ионако слуђеном, духовном простору.

На нашем терену се појавио и часопис Вечити феномени. Опрема му је нешто луксузнија него код Зоне сумрака и Досијеа Икс, али је суштина иста, као и код Чуда, које је по садржају такво да човеку не остаје ништа друго осим да се прекрсти и каже: Боже, помози!

Слични начин кретенизације становништва спроводи се и у Русији. 12. број часописа Клуб доба Водолије, изашао у јулу 1998. године, довео је текст о домаћем астрологу Вронском, поседнику мистичког прстена, о маговима Наталији и Александру Берегини давали су савете о изградњи куће; писало се о зачараном Кремљу; о томе да диносауруси нису ишчезли, него одлетели, и препоручивана је делатност медицинског центра Препород, који је нудио низ услуга пророчица и јасновидјавшчих.

 

 

 

^