Закључак

 

Разлог за наш унутрашњи несклад, за све тешкоће о све невоље у свету, јесте грех. Христос је опткрио човеку пут спасења од грехова. Позвани смо на псасење не у одвојености, као на малим чамцима, растуреним по олујном мору, већ пре у великом броду Цркву, којим управља Христос.

Постоји један Бог, слављен у Тројици, и Његова Истина је једна. Постоји један Господ, Исус Христос и Његова Црква је једна. Постоји једно Причешће и не постоје други путеви или цркве већ једна, права, Православна Црква, која је очувала и одгајила оно што је примила и наставља да прима од Христа, Њене Главе и Духа Светог, Који живи и дела у Њој.

У нашим временима Црква није велика у броју. Ипак, реч Божија се односи на Њу: Не бој се мало стадо! Јер би воља вашег Оца да вам да Царство (Лука 12:32; Јован 16:33). Он говори, поврх тога; Јер имаш мало силе, и држао си Моју реч, и ниси се одрекао Имена Мог. Ево дајем оне из зборнице сотонине који говоре да су Јевреји и нисум него лажу, ево ћу их учинити да дођу да се поклоне пред ногама твојим и да познаду да те Ја љубим. Јер си одржао реч трпљења Мог и Ја ћу тебе сачувати од часа искушења, који ће доћи на сав васиони свет да искупа оне који живе на земљи. (Откр. 3:8-10)

Онмо што је најважније на нашем путу кроз овај привремени живот је држати се чврсто Истине, Пута и Живота Господа нашег Исуса Христа, Који одувек пребива у Својој Цркви.

 

 

Назад